Според специалисти, храните и напитките, които консумираме, може да имат ключова

...
Според специалисти, храните и напитките, които консумираме, може да имат ключова
Коментари Харесай

Ето какво да ядем след прекаран COVID-19

Според експерти, храните и напитките, които консумираме, може да имат основна роля в по-бързото ни възобновяване след COVID-19.

Както при всяка зараза, тялото ни има повишени потребности от сила и течности, както и от спомагателен протеин за възобновяване на клетките и тъканите. Но както към този момент разбрахме, ковид ът не е " нормално грипче ", по тази причина има някои специфики, с които е добре да сме наясно, с цел да ускорим връщането си в релси.

Имунната ни система е мрежа от органи, кафези и химикали, борещи се с инфекциите по разнообразни способи - като белите кръвни телца, антителата и други, които унищожават патогените и възвръщат повредените кафези и тъкани.

В стадий на дейна инфекция протеините се изтеглят от мускулите и се разграждат до аминокиселини, които имунната система употребява за производството на нови протеини. По тази причина доста хора отслабват по време на боледуването и се вижда мускулна уязвимост.

Именно по тази причина след преболедуване се нуждаем от по-големи от нормалните количества протеин, благодарение на който да възстановим повредените тъкани. Това важи в още по-голяма степен, в случай че сме били на болнично лекуване и дълго време сме били обездвижени, предава BBC.

И до момента в който мускулите желаят повече протеин, тялото ни като цяло се нуждае от повече сила, с цел да възвърне естествения си темп. Имунната система изразходва доста, когато се среща с патоген и се бори за неговото обезвреждане. И по-късно се нуждае от наваксване.

Затова е значимо в интервала на възобновяване да консумираме храни с високо наличие на въглехидрати като овес, самун и макаронени произведения, както и богати на сила и на протеини като пълномаслено кисело мляко, яйца и ядки. Те ще ни дадат нужното, даже в случай че към момента нямаме необикновен вкус за огромни порции. 

Разбира се, нуждаем се и от големи дози витамини, минерали и есенциални мастни киселини. Част от тях играят основна роля във възобновяване и правилното функциониране на имунната система. А най-лесно и дейно си ги набираме посредством храна та. 

Това, което ни би трябвало, са витамини A, C, D, E, B6, B9 (фолиева киселина), B12 и минералите цинк, мед, селен и желязо. Никое от тези субстанции не може да ни подсигурява вълшебен резултат, само че всяко има своята значима функционалност и дружно съумяват да ни вдигнат на крайници доста по-бързо.

Ако се храним разнообразно и консумираме разноцветни плодове и зеленчуци, както и месо, яйца и млечни артикули, не е мъчно да си набавим всички изброени субстанции. Въпреки това, може би ще имаме потребност и от някоя добавка като например витамин D през зимните месеци, когато не получаваме задоволително от слънцето.

Не бива да забравяме и полезните мазнини, които се намират в зехтина, мазните риби и авокадото да вземем за пример. Те също са значими за синтеза на сила и възобновяване на клетките и тъканите. Омега-3 мазнините би трябвало да са мощно застъпени е менюто ни, с цел да подкрепят процеса.

Именно това е и една от аргументите експертите по хранене да определят средиземноморската диета като съвършена за постковид интервала. Този вид хранене с доста плодове, зеленчуци, ядки, семена и варива, както и малко мазна риба и здравословни масла ни дава всичко, от което се нуждаем.

По отношение на протеина, добре е да комбинираме разнообразни източници - както месо, по този начин и от растителен генезис. Много е значимо храна та ни да е богата и на фибри, с цел да се възвърне чревната флора, която сигурно е повлияна както от самия вирус, по този начин и от неговото лекуване. Важен е и интервалът на зареждане, в който да одобряваме по малко храна на постоянно, с цел да не се основава стрес. Могат да се одобряват и пробиотици като добавка.

Ако апетитът ни още не се е върнал, както и силите и желанието ни да си готвим, можем да си набавяме спомагателни калории и посредством разнообразни напитки - да вземем за пример мляко с какао или пък смутита и шейкове.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР